27. 11. 2019 je v Ljubljani potekala konferenca o participaciji otrok: Državljani prihodnosti, ki jo je Zveza prijateljev mladine Slovenije pripravila ob 30. obletnici sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah in ob 30-letnici programa Otroški parlamenti. Konference se je udeležilo več kot 140 učencev in dijakov iz vse Slovenije, med njimi tudi štiri učenke naše šole: Eva Krivec, Ela Novak, Marjeta Plavčak in Nika Berghaus.

Namen konference je ozaveščanje o pravici otrok do participacije ter s podpisom pisma o nameri spodbuditi pristojne k pripravi in sprejetju Nacionalne strategije o participaciji otrok v letu 2021, ko Slovenija predseduje Svetu EU.

Ključni udeleženci konference so bili otroci, ki so v razpravi z odločevalci imeli priložnost izraziti svoja mnenja o participaciji. Pridružila sta se jim minister za izobraževanje in šport, dr. Jernej Pikalo, in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mag. Ksenija Klampfer. Dobre prakse iz tujine pa sta predstavili predstavnica organizacije Eurochild in predstavnica bolgarske Nacionalne mreže za otroke.

Dostopnost